sreda, 3. maj 2017

Tekočina za kontaktne leče – čiščenje mehkih leč

Kontaktne leče so povsem varne za uporabo, če se držimo navodil glede tega, kako je potrebno zanje skrbeti. Predvsem je nujno skrbeti za čistočo, kajti okužbe oči z bakterijami in glivami se lahko ob nepravilnem ravnanju pojavijo precej hitro.

Osnove čiščenja mehkih leč

Za čiščenje leč ne potrebujemo veliko, nujni sta le posodica za leče in tekočina za leče.
Kako se ga lotimo na pravilen način?
Najprej si temeljito umijte roke, da odstranite umazanijo ter ostanke kreme, prav tako pa pri umivanju skrbno izperite milo. Roke si obrišite v brisačo, ki ni bila oprana z mehčalcem in je narejena iz tkanine, ki za seboj ne pušča muck ter v kateri se ne nabira prah. Brisača naj bo sveža.
Iz očesa si odstranite lečo in si jo položite na dlan, oblikovano v skodelico, da se lahko preko nje nalije tekočina za kontaktne leče. Dobro je, da se mehka leče tudi nežno nekoliko podrgne s prsti, ne pa zgolj spere in namoči. Tako odstranite z leče vse snovi, ki naravno nastajajo v očesu, prav tako pa tudi ostanke ličil in druge umazanije. Leči podrgnite tudi v primeru, ko vaša tekočina za leče sicer veli, da to ni potrebno.

Lečo ponovno sperite s tekočino, nato pa jo vstavite v posodico za leče, ki mora biti ravno tako čista – posodico očistite, preden vzamete leče iz oči in jo pogosto menjujte. Lečo v posodici prelijte s svežo tekočino, nikoli je zgolj ne dolijte k stari. Posodico nato zaprite in postopek ponovite še z lečo iz drugega očesa.
Tekočina za leče na svoji embalaži običajno navaja, kako dolgo morajo biti leče v njej, da je poskrbljeno za popolno čiščenje in dezinfekcijo. Upoštevajte navodila, da ne boste vstavili leče, ki je umazana!

Je tekočina za leče edina možnost za čiščenje?

V vsaki drogeriji in lekarni boste našli različne tekočine za leče, ki so lahko večnamenske (za čiščenje, spiranje in dezinfekcijo) ali osnovane na vodikovem peroksidu – pri teh potrebujete posebno posodico za leče, ki ima že vgrajen sistem za nevtralizacijo vodikovega peroksida, ali pa za to poskrbite za to s pomočjo tabletke za nevtralizacijo. Za vzdrževanje leč ob uporabi UV dezinfekcijskega sistema se uporablja fiziološka raztopina, za preprosto čiščenje leče pred vstavljanjem v posodico pa vam nudijo tudi posebej temu namenjena čistilna sredstva. Če kontaktne leče uporabljate redno, je odlična naložba tudi zahtevnejši sistem za čiščenje leč, torej naprava, ki leče očisti in dezinficira ultrazvočno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Kako izbrati primerne kontaktne leče?

Kadar govorimo o izbiri kontaktnih leč se srečamo z veliko različnimi vprašanji, ki so zelo pomembna pri izbiri primernih kontaktnih le...