sreda, 3. maj 2017

Suhe oči so pogosteje težava žensk


Večina ljudi v mladosti nima težav z očmi ali z vidom, z leti pa so te vse pogostejše. Marsikdo opazi potrebo po očalih za branje, pojavljajo pa se tudi druge očesne bolezni. Ena tistih, na katero marsikdaj nismo pozorni oziroma je marsikdo niti nima za bolezen, so suhe oči. Razdražene oči, ki srbijo in bi jih zato najraje ves čas mencali, prizadenejo veliko ljudi, še posebej pa ženske po petdesetem ali šestdesetem letu. Na srečo gre za stanje, pri katerem si lahko brez težav pomagamo.

Zakaj se pojavljajo suhe oči?

Težava s suhimi očmi se pogosto pojavlja pri tistih, ki veliko uporabljajo elektronske naprave, pri čemer mislimo predvsem tiste, katerih delo zahteva dolgotrajno uporabo računalnika ali drugega zaslona. Njihove oči so utrujene od konstantnega dela, zato se hitro vnamejo. Vendar pa to ni največja skupina prizadetih. Ženske, stare nad 50 let, imajo suhe oči kar dvakrat pogosteje.
Na suhe oči bistveno vplivajo hormonske spremembe, ki jih prinese menopavza, in to je glavni razlog, da so moški za težavo precej manj dovzetni. Pri njih se lahko suhe oči pojavijo zaradi uporabe računalnika, nošenja kontaktnih leč ali jemanja določenih zdravil, pri ženskah pa ti dejavniki težavo, ki jim je namenjena že hormonsko, seveda še povečujejo.


Kako lahko poskrbimo za olajšanje?

Ko se pričnejo pojavljati suhe oči in opažamo, da nas oči srbijo ali pečejo, se znam pogosto zdi, da imamo v njih tujek, prav tako pa je naš vid včasih po naporu oči zamegljen, se običajno odpravimo do lekarne. Marsikdo se odloči, da bo za trenutno težavo z očmi poskrbel kar sam. Farmacevti na srečo pogosto povprašajo, iz kakšnega razloga potrebujemo kapljice za oči, tako nam lahko kar najbolje svetujejo. Kapljice so namreč različne – vse skrbijo za vlaženje, ki zmanjšuje občutek neprijetnega srbenja, vendar so nekatere namenjene prav kronično suhim očem. Pogosto jih imenujemo tudi "umetne solze". Kapljice delujejo, vendar njihov učinek žal ni dolgotrajen.
Kadar kapljice za suhe oči niso več dovolj, je seveda potrebno k zdravniku. Najbolje je opraviti temeljit pregled, kjer se ugotovi, ali so prisotne tudi kakšne druge težave z očmi. Če se teh ne ugotovi, boste še naprej uporabljali kapljice, ki pa ne bodo zgolj vlažile oči, temveč tudi preprečevale vnetje. Očesni zdravnik vam jih bo po potrebi predpisal na recept.
Suhe oči gotovo niso nekaj, kar bi zanemarili in skušali v nedogled zdraviti sami. Vid je naše najbolj pomembno čut, zato z obiskom oftalmologa ne odlašajte.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Kako izbrati primerne kontaktne leče?

Kadar govorimo o izbiri kontaktnih leč se srečamo z veliko različnimi vprašanji, ki so zelo pomembna pri izbiri primernih kontaktnih le...