sreda, 3. maj 2017

Kako izbrati primerne kontaktne leče?


Kadar govorimo o izbiri kontaktnih leč se srečamo z veliko različnimi vprašanji, ki so zelo pomembna pri izbiri primernih kontaktnih leč za vsakega posameznika. Kontaktne leče nam pomagajo k boljšemu in ostremu videzu, ki pa so zelo enostavne za uporabo. Poznamo veliko kontaktnih leč, ki pa se med seboj razlikujejo po obliki, trdoti in sami kvaliteti. Izberite kvalitetne kontaktne leče, ki ne bodo dražile ali poškodovale očesa. Pomembno je da se pred nošenjem kontaktnih leč posvetujemo z strokovnjakom, saj leče niso primerne za vsakega posameznika. Kontaktne leče so zelo enostavne za nošenje, vendar pa lahko povzročijo dodatne težave, če ne izberete primernih za vas. Obstaja veliko različnih kontaktnih leč, ki jih ponujajo na trgu in spletu. Preučite slabosti in prednosti samih kontaktnih leč in tako bo vaša izbira veliko lažja in enostavnejša.

Mehke kontaktne leče:

Obstaja veliko različnih vrst mehkih kontaktnih leč, ki se prilagodijo vam in vašim potrebam.
Na splošno mehke leče je lažje prilagoditi očesu, ne dražijo očesa in niso toge oblike. Mehke leče so zelo prijetne za nosit in so primerne za nošenje čez ves dan. Primerne so za ljudi, ki leče odstranijo le pred spanjem. So dnevne leče, ki so zelo enostavne za uporabo in jih lahko kupimo tudi v različnih barvah in barvnih odtenkih. Na tržišču pa ponujajo tudi različne smešne in strašljive oblike kontaktnih leč, ki pa so zgolj za dekoracijo in smešne dogodke.
Razširjene leče: so vrste leč, ki jih lahko nosimo 7 dni neprekinjeno, tudi med spanjem in tuširanjem. Nekatere leče pa lahko nosimo tudi do 30 dni neprekinjeno. To so leče, ki so cenovno najdražje in jih je treba kupiti v najboljši kvalitetni možnosti. Leče vam ne smejo škoditi in poškodovati samega očesa, ne smejo dražiti ali srbeti. Kvalitetne leče pa so cenovno res dražje vendar so veliko bolj prijetne za nosit in kakovostne.
Nadomestne leče: 
te leče se ne smejo nositi čez no in so samo za dnevno uporabo. Po uporabi in pred tuširanjem jih morate obvezno odstraniti. Te leče moramo menjavati redno na svaka dva ali štiri tedne. Te leče so cenovno najbolj ugodne in najlažje dobavljive. Kupimo jih lahko v vsaki optiki in prav tako tudi na spletu.

Leče na osnovi silikona: 

Te leče so zelo varne in so primerne predvsem za suhe in občutljive oči. Z izbiro teh leč se izognemo morebitnim težavam in draženju očesa.
Barvne mehke leče :Te mehke leče so obarvane z odtenkom različnih barv. Ton barve je mogoče videti z prostim očesom in dajejo vtis barve vaših naravnih oči. Dobre barvne mehke leče so videti kot vaše prave oči in so zelo preproste za uporabo.
Enkratne leče: so leče , ki so cenovno najcenejše in so primerne za vse, ki imajo morebitne alergije in suhe oči. Z izbiro teh leč se izognemo morebitnim okužbam in vnetjim, saj dnevno menjamo lečo in staro zavržemo. So zelo enostavne za uporabo, vendar pa dnevna menjava leč lahko privede do večjih stroškov.

Dvotedenske ali mesečne leče: 

so leče, ki jih lahko nosimo 2 tedna do 1 meseca. So najbolj priljubljene leče med strankami in so zelo preproste za uporabo. Shranjevanje teh leč je zelo enostavno in leče so mehke za nošenje in ne dražijo očesa.

Vrst leč je veliko, vsak posameznik pa je dolžan vprašati svojega okulista ali strokovnjaka katere leče so najbolj primerne zanj. Pomembno je tudi koliko časa dnevno boste nosili leče, ali želite leče, ki so tudi primerne za šport in rekreacijo. Vsaka malenkost je pomembna, zato se ob tem prej posvetujte in pozanimajte. Na tržišču vam ponujajo tudi kontaktne leče z UV zapčito, ki je za določene posameznike zelo pomembna. Pomembna je predvsem za voznike in poklicne šoferje, ki veliko časa preživijo na soncu in cesti. Vse leče nimajo uv zaščite, zato se o tem prej pozanimajte. Še posebej so primerne za športnike, ki očal ne morejo nositi med športnimi dejavnosti in rekreacijo. Na tržišču pa ponujajo tudi leče, ki so primerne tudi za vodo in vodne športe.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Kako izbrati primerne kontaktne leče?

Kadar govorimo o izbiri kontaktnih leč se srečamo z veliko različnimi vprašanji, ki so zelo pomembna pri izbiri primernih kontaktnih le...